Kalıcı bağlantı oluşturmak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve haliyle SEO açısından önemlidir. Onca emek verdiğimiz sitemizin, doğru ayarlamalar ve doğru tercihler ile, çok daha iyi yerlere ulaşacağı, hiç kuşku götürmez bir gerçektir.
Doğru hosting seçimi, tema seçimi, doğru eklenti kullanımı, doğru yönetim ve tabii’ki, doğru yapılandırma sayesinde, hedeflediğimiz noktaya erişmemiz çok daha kolay olacaktır.
Sitemizi açtığımızda, ilk yapmamız gereken şeylerden biriside, kalıcı bağlantı oluşturmak.
Kalıcı bağlantı oluşturmak neden önemlidir ?
- WordPress sitemizi açtığımızda, varsayılan olarak, URL adresimiz wpdenizi.com/?p=13 örneğindeki gibi olacaktır. Yazı başlığınız’la uyuşmayan bu bağlantı adresi, Google tarafından,yazınızla bağdaşmayan bir adres olarak algılanacaktır. Zira SEO açısından, yazı adresi ve başlığının uyuşması önemli bir faktördür.
- Anlamsız ve yazı içeriğiniz hakkında bir fikir vermeyen adresler, sitenize yeni ziyaretçiler kazandırmanız açısından’da sorunlar yaşamanıza sebep olur. Arama motorlarında bir konu hakkında bilgi arayan ziyaretçiler, sayfa adresinin konuya dair ipucu vermesine dikkat etmektedir. Bu birazda bilinç altıyla alakalı bir durumdur. Ancak yinede kanıtlanmış bir bilgidir.
Gelin kararı siz verin. İnternet’de, sigara bırakma yöntemleri hakkında bir konu arıyorsunuz diyelim. Karşımıza şu iki seçenek çıktı.
wpdenizi.com/?p13
wpdenizi.com/en-etkili-sigara-birakma-yontemleri
Aradığınız içerikle alakalı olarak, hangi linki tıklarsınız?. Tahmin ediyorum ikincisini. Çünkü ilki konu hakkında hiç bir ipucu vermiyor. Adres ve konu birbiriyle hiç uyuşmuyor.
Kalıcı bağlantı ayarlarına nereden ulaşırım ?
Kalıcı bağlantı oluşturmak için, WordPress admin panelimiz‘den,Ayarlar – Kalıcı bağlantılar yolunu takip ediyoruz. Bu yolu takip ettiğimizde, kalıcı bağlantımızı yapacağımız sekmeye ulaşıyoruz.


Bu sekmede, WordPress’in bizlere sunduğu mevcut, kalıcı bağlantı ayarları var. Ancak biz bunlardan hiç birini kullanmayacağız.
Öncelikle şunu belirtelim. Seo açısından en ideal kalıcı bağlantı yapısı, en kısa olanıdır. Peki neden kısa bağlantı adresi daha önemli olsun’ki derseniz,hemen ona’da bir paragraf açalım.
Neden kısa kalıcı bağlantı adresi kullanmalıyız ?
Bu konuyu örnekleyerek anlatacağız, fakat örneklerin daha iyi anlaşılabilmesi için, bilmemiz gereken önemli bir nokta var. Google arama sonuçlarını listelerken, kalıcı bağlantı adresimizin, maksimum 60 karakterini gösterir. 60 karakteri geçen kısmı gösterilmez. Şimdi bu bilgi ışığında örneklerimizi oluşturalım.
https://wpdenizi.com/2016/10/23/wordpress-yonetim-paneli-hakkında-bilmeniz-gereken-bes-sey/
Böyle bir kalıcı bağlantı adresi oluşturduk diyelim. Adresimiz’de kullandığımız tarih kısmı nedeniyle, arama sonuçlarında nasıl görüneceğine bakalım.
https://wpdenizi.com/2016/10/23/wordpress-yonetim-paneli-hakkında-bilmeniz-gere../
Şimdi daha farklı bir kalıcı bağlantı adresi oluşturalım.
https://wpdenizi.com/wordpress/suleyman-ozkan/2016/10/23/wordpress-yonetim-paneli-hakkında-bilmeniz-gereken-bes-sey/
Şimdi ikinci oluşturduğumuz Url yapısının arama sonuçlarında nasıl görüneceğine bakalım.
https://wpdenizi.com/wordpress/suleyman-ozkan/2016/10/23/wordpress-yonetim-paneli-hakkında-../
İkinci oluşturduğumuz kalıcı bağlantımıza, fazladan, kategori ve yazar ismini’de ekledik. Peki bu sizce faydalı’mı oldu!. Elbette zararlı oldu. Asıl öne çıkarmak istediğimiz şey olan yazımız, arama sonuçlarında yarım yamalak çıktı.
Yani, doğru kalıcı bağlantı oluşturmak ne kadar önemliymiş bu ortaya çıktı.
Doğru kalıcı bağlantı adresi nasıl olmalıdır ?
En doğru kalıcı bağlantı adresi nasıl olmalı sorusu, siteden siteye değişiklik gösterebilecek cevapları’da beraberinde getirebilir. Örneğin bir haber sitesinin kalıcı bağlantı adresinde, tarih bulunması Doğru bir seçim olabilir.
Yada hiç takip etmediğim ve kimseye’de yapmasını tavsiye etmediğim, her telden konuların bulunduğu bir site için, kalıcı bağlantı oluştururken, kategori eklemek doğru olabilir.
Veya bir yazarlar topluğu olan siteler için, URL içinde, yazar ismine yer vermek uygun olabilir.
Ancak tüm bunların ötesinde, en makul olan kalıcı bağlantı oluşturma yöntemi, hiç kuşkusuz’ki en kısa olanıdır.
İşte size en ideal iki bağlantı örneği.
wpdenizi.com/kalici-baglanti-olusturmak/
wpdenizi.com/seo/kalici-baglanti-olusturmak/
En ideal uzunluk, maksimum kategori ve yazı ismini kullanmaktır. Veya sadece yazı isminizi kullanmaktır.
Kalıcı bağlantı ayarını nasıl yaparız ?
Yönetim panelimiz’den, kalıcı bağlantı oluşturmak için, Ayarlar – Kalıcı bağlantılar yolunu izlemiştik.
Özel yapı: Kısmını işaretliyoruz ve bu alana, sadece yazı ismini kullanarak, kalıcı bağlantı oluşturmak için, %postname% yazıyoruz. Kategori ile birlikte göstermek içinse, %category%/%postname% yazıyoruz.
Kalıcı bağlantı (Permalink) ayarlarımızı kaydetmek için, Değişiklikleri kaydet diyoruz.
Farklı URL yapıları oluşturmak isterseniz, https://codex.wordpress.org/Using_Permalinks adresinden, diğer kullanabileceğiniz kodlara ulaşabilirsiniz.
Kalıcı bağlantı [Permalink] oluştururken HTML kullanmak faydalımıdır ?
Özellikle son zamanlar’da, permalink yapısının sonuna HTML eklemek moda oldu. Moda oldu diyorum, çünkü bu konuda yaptığım araştırmada, SEO üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir sonuç elde edemedim.
URL yapısının sonuna HTML eklemek, yalnızca fantezidir. Arama motorlarının, HTML sayfaları daha kolay indekslediği için, permalink yapımızı bu şekilde düzenlemeliyiz diyenler çok’da az değil. Hatta bunu söyleyen ve uygulayan SEO uzmanları’da var.
Buna ilave olarak, sayfanın statik bir yapıda olduğunu gösterdiğini, bununda Google!ın gözünde daha değerli olmak için faydalı olduğunu söyleyenler’de çok.
Birde site hızı için bunun yapılmasının gerektiğini söyleyenler var’ki, onlar sanırım bu işten hiç anlamıyorlar.
URL yapınızın sonuna ekleyeceğiniz, HTML – PHP – ASP yada ne olursa olsun,sitenize ne hız, nede indeksleme açısından, hiç bir fayda sağlamaz. Aksine, yalnızca fazladan eklenmiş, gereksiz bir kaç harf, SEO açısından daha zayıf görünmesine neden olur.
Sonuç…
Sonuç olarak, SEO açısından en ideal Permalink en kısa olanıdır.
URL yapımızın sonuna ekleyeceğimiz, HTML gibi gereksiz şeyler, sitenize hiçbir şey kazandırmaz.
Sayfa başlığınızın uzun olduğu yazılarda, kalıcı bağlantınızı, mümkün olduğunca daha kısa tutun.
Cin olmadan adam çarpmaya çalışan, araştırmadan, incelemeden, sadece bir yerlerde gördüğü, duyduğuyla yazıp, öylede hareket edenlere kanıp’da, boş işlerle uğraşmayın.
Kimse adresinin sonuna harf ekleyerek, kopyala yapıştır yazılar yazarak, farklı görünmeye çalışıyorum derken, sitesini deneme tahtasına çevirerek bir yere varamaz. Varsa’da kalıcı olamaz.
Unutmayın’ki siz, uzman olarak bir yada daha fazla sitede, SEO danışmanlığı yapmıyorsunuz. Sizin bir siteniz var, ve bu siteyi daha iyi yerlere ulaştırmak için, yapmanız gerekenler belli.
Kullanımı ve yönetimi kolay diye açtığınız WordPress sitenizi, içerik oluşturmak yerine, saçma sapan salakça fanteziler üretenlerin yazdıklarıyla yönetemez, geliştiremezsiniz. WordPress gerçekten kolaydır ve size düşen bunun tadını çıkarmaktır.
İnternet’inde modern zamanlarını yaşadığımız bu çağda, SEO elbette olmazsa olmazımızdır. Çünkü rekabet çok büyük, rakip çok fazla. Ama bu sizi yıldırmasın. Arama motorlarının neye göre ne şekilde hareket ettiği gizli saklı bir bilgi değildir. Bu gerçek bilgiler ışığında, arama motorlarına sitenizi çok iyi anlatabilirsiniz.
Ve belkide en önemli nokta, yazılarınızı asıl ulaştırmak istediklerinizin, robotlar değil’de, insanlar olduğunu unutmamalısınız.
Bir Cevap Yazın