WordPress kategoriler ve etiketler, özellikle bir sitede, görüntüleme vede kullanım biçimleri bakımından aynı görülebilir. Ancak kategori ve etiketler sadece daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmanın ötesinde işleve sahiptir. Doğru SEO yapılanması için de önemlidir.
Arama motorlarına, arama sonuçlarında daha fazla görünmek ve daha üstlerde yer alabilmek için önemli sinyaller gönderir. Burada önemli olan şey, etiket ve kategorileri doğru biçimde kullanmaktır.
Bu makalede, doğru SEO yapılanması için,WordPress kategoriler etiketlerin nasıl kullanılması gerektiğini anlatacağız.
Doğru SEO yapılanması içinde kategori ve etiketler
Site içi ve site dışı pek çok faktörden oluşan SEO, en etkili sonuca ulaşabilmek için doğru yapılmalıdır. Etiket ve kategori kullanımı da, SEO yapılanması içinde önemli yere sahiptir. Şimdi hemen detaylara girelim. Bakalım Kategori ve etiketler ne imiş, nasıl kullanılmalı imiş.
Kategoriler
Adından da anlaşılacağı gibi WordPress kategoriler, sitenizin ana konu başlıkları için içerik grupları oluşturmaya yarar.
Bir blog yazısı, tek bir kategoriye ait olmalıdır.Çok nadir durumlar da, iki kategoriye dahil edilebilir. Ancak mümkün olduğunca bunu yapmamak gerekir.
Vücut geliştirme konusunda yazan bir blog yazarı düşünelim. Bu blog için olası bir kaç kategori belirleyelim.
-Omuz kası geliştirme.
-Karın kası geliştirme.
-Bacak kası geliştirme.
Şimdi bu blogda, karın kası geliştirmek için yarım mekik çekmekle alakalı bir makale olsun. Normal olarak bu makalenin, karın kası geliştirme kategorisinde olması gerekir.
Blog yazarı bu makaleyi bir den çok kategoriye koyarsa, makalenin inandırıcılığı kalmaz. Çünkü en çok neye yarıyorsa, o kategoriye koymak yeterlidir. Üstelik arama motorları, tekrarlanan içirik nedeniyle siteyi cezalandırabilir.
WordPress kategori ve SEO
Yukarıda kategorilerin nasıl kullanılması gerektiğini basitçe anlattık. Evet kategoriler gerçekten de basit kullanılmalıdır.
Kategori seçme süreci, SEO için çok önemlidir.Kategorilerin sitenin vizyonu ile doğrudan ilişkili olması gerekir.
Sitemiz için, nişe uygun 6 ila 10 arasında anahtar kelime belirleyerek işe başlamalıyız. Bunlar kısa kuyruk anahtar kelimeler olmalı ve kategori adlarımız bunlardan oluşmalıdır.
Bunu yapmak yada yapmamak tercih meselesi. Ancak bu şekilde kategori adı belirleyen bir site, rast gele belirleyene göre daha avantajlı olacaktır.
Bir blog siteniz var, ve sitede 40 kategori var diyelim. Sizin derhal üst kategoriler belirleyerek, sitenizdeki dağınıklığı toparlamanız gerekir. Çünkü Google dağınık içeriğe sahip siteleri, sıralamada daha gerilerde tutacaktır.
Kategori arşivleri
Kategori arşivlerinin yönetimi, özellikle dizine eklenmesi SEO için kritik önem taşır.
Bir kategorideki yayınların, basit bir listesi olan WordPress varsayılan kategori şablonu, SEO için doğru şekilde optimize edilmeli.
Her kategori için kısa açıklama ekleyin:
Kategoriler için, bir kaç satırdan oluşan kısa bir açıklama eklemek, arama sonuçlarında kategorinin neyle alakası olduğunun görülmesini sağlar.
Temanız varsayılan olarak bu açıklamayı sitenizde gizleyebilir. Ancak arama motorları, arama sonuçlarında kategori açıklamasını gösterir.
Açıklamayı sitenizde göstermek isteseniz, arşiv sayfanıza alttaki kodu eklemeniz yeterlidir.
echo
wpautop( term_description() );
Kategori açıklaması eklemek için,Tüm yazılar – Kategoriler sekmelerini izleyip, açıklama ekleyeceğimiz kategoriyi seçiyoruz.
Arşiv sayfaları için Noindex kullanın:

Doğru SEO optimizasyonu için, arşiv sayfalarınızı noindex yapmalısınız. Yani arama motorlarının bu sayfaları indekslemesini engellemelisiniz.
Yinelenen içerik problemi ile karşı karşıya kalmamak için bu çok önemlidir. Yoast SEO eklentisi kullananlar için bu işlem son derece kolaydır.
Tekrarlanan içerik nedeniyle, sitenizin arama motorları tarafından cezalandırılmasını istemiyorsanız, bu işlemi göz ardı etmemelisiniz. Bunun tekrar altını çizelim.
Yoast SEO ayarlarını doğru biçimde yapmışsanız, zaten böyle bir probleminiz de yok demektir.
Etiketler ve SEO

Etiketler için SEO stratejisi, siteden siteye değişir. Ancak etiketler için noindex kullanmak önerilir.
Etiketler, kullanıcılara sitenizde daha rahat dolaşma imkanı sunar.
Etiketler genellikle SEO için sulandırılmaktadır. İçeriğin neyle alakalı olduğundan ziyade, insanları siteye çekmek için kullanılmaktadır.
Oysa arama motorları bu hileyi yutmamak da ve bu tür siteleri cezalandırmaktadır.
Etiket kullanımı gereğinden fazla abartılmamalıdır.
İçeriğin sıralaması üzerinde çok büyük etkisi olduğunu düşünmek yanlıştır. Çünkü sıralamada daha büyük kriter, anahtar kelime yoğunluğu dur.
Örneğin anahtar kelimemiz, doğru SEO iken, etiket olarak onlarcasını eklemenin faydası yoktur. Çünkü makale içindeki yoğunlukları muhtemelen daha düşüktür.
Bir etiketin, birden çok yazı için kullanılmış olması büyük ihtimaldir. Yani arama sonuçlarında bir etiketi tıklayarak gelen bir ziyaretçi, aradığı içerik yerine, bir arşiv sayfasıyla karşılaşacaktır. Etiketler için bir arşiv sayfasının hiç gereği yoktur.
WordPress kategorler ve etiketler için doğru SEO yapılandırması sonuç:
- Kategori oluştururken, hedef kelimelerinizi seçmeye çalışın.
- Karmaşadan uzak ve doğru biçimde kategori oluşturun. Dağınıklığın önüne geçmek için alt kategoriler kullanın.
- Kategoriler için kısa bir açıklama girin.
- Kategori arşivlerini noindex olarak işaretleyin.
- Etiketlerin kullanımını fazlaca abartmayın.
- Etiketleri noindex olarak işaretleyin.
- Etiket kullanırken, içerikle alakasız etiketler kullanmayın.
Doğru SEO için, etiket ve kategori kullanımı konusunda daha fazla söze gerek yok sanırım. Bu konuyu çok karmaşık bir konuymuş gibi görmeye hiç gerek yok. Atılacak adımlar bellidir ve çok basittir.
SEO konusunda önemli adımlar atmak istiyorsanız, profesyonel SEO eklentileri kullanmak, daha iyi temalar kullanmakla işe başlayabilirsiniz. Hiç bir başarı, tesadüflerle kazanılmaz. Sabır, çalışma ve yatırım gerektirir.
Uzun vadeli düşünün, ve sabırlı olun. Yatırımlarınızın karşılığını alacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın.
Blogspot için de h1-h2 gibi etiketleri neyi nereye koyacağımızı görsel örnekler üzerinden göstermenizi beklerdim.Selamlar.
Safiye hanım hakim olduğum konu WordPress olduğu için Blogspot la alakalı görseller kullanmadım. Yorumunuz üzerine ufak bir inceleme yaptım.
Gördüğüm kadarıyla blogspot temaları SEO için pek bir optimizasyona sahip değil. Temalar ve HTML düzenle sekmelerini takip ederek, yazı başlıkları için H1 tagını ayarlamak gerekiyor.
Diğer alt başlıklar için ise, elle HTML olarak eklemek gerekiyor.
Bu incelemeyi sizin temanız üzerinde yaptım.
Ana başlıklar H3 tagı içeriyor ki çok büyük eksiklik. Google desteği olan bir platformun bu denli özensiz olmasına şaşırdım doğrusu.
Esasen blogger benim pek beğenmediğim bir platform. Bu nedenle WordPress kullanıyorum zaten. Kullanıcısı olmadığım için blogspot hakkında bilgim çok sınırlı. Sorunuzu yanıtsız bırakmamak için yaptığım incelemeye dayanarak veriyorum bu cevabı.
Anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Başarılar diliyorum.