Herkes hata yapar. Hatalardan kaçmak için kendimizi paralamamız gerekmez. Aslında hatalar, en iyi öğrenme yoludur. Blog yazarları içinde durum böyledir.
Ancak akıllı bir blog yazarı her şeyi kendi tecrübe etmeye çalışmaz. Bunun yerine başka blog yazarlarının hatalarından ders alır.
Zamandan ve paradan tasarruf sağlamak, başlangıç da bir adım önde olmak demektir. Bu tasarrufu sağlamanın yolu da, dediğimiz gibi başkalarının hatalarından ders almaktan geçiyor.
Blog yazmak gerçekten çok zor bir iş dir. (Gerçek den hakkıyla yapmak isteyenler için) Bu yolda pek çok sorunla karşılaşmak doğaldır. Sizi bu aksiliklerden korumak gibi bir şansım yok. Ama size yol gösterecek bazı ipuçları verebilirim.
Burada yazanların hepsinin sizin yaptığınız hatalar olması çok fena olur. İçlerinden bir yada ikisini yapıyorsanız, çok da önemli değildir. Ama düzeltilmesi gerekir.
7 maddenin hepside çok önemlidir. Tek biri bile sizin yaptığınız hatayı işaret ediyorsa, ivedilikle düzeltmeyi düşünmelisiniz.
Blog yazarları bu hatalara dikkat
Hata # 1: Hedef kitlenizi tam olarak bilmezsiniz
İnternet’de sürekli blog sitelerini okuyorum. Blog yazarları içinde pek çoğunun, hangi kitle için yazdıklarını bilmediklerini düşünüyorum.
Hedef kitlenizi doğru tespit edememişseniz, doğru içeriği nasıl üretebilirsiniz?.
Kendi hedef kitlenizi nasıl doğru olarak tespit edersiniz?.
Bunun için medyum olmanız gerekmez. Ama becerikli olmanız gerekir.
İnternet üzerinde bize yardımcı olabilecek araçları kullanmak, kesinlikle yapmamız gereken bir şeydir. Blog yazarları için faydalı olabilecek bazı araçları önerebilirim.
Alexa ile rakiplerinizin nelere yoğunlaştığını, trafiği nerelerden kazandıklarını tespit edebiliriz. Bunu tespit etmek, sitenizin doğru istikamete yönlendirilmesini sağlayacaktır.
Google forumlar yine hedef kitlenizi doğru tespit etmek için kullanabileceğiniz bir araçtır.
Similarweb, Semrush, gibi siteler özellikle rakiplerinizi analiz etmeniz açısından çok faydalı olacaktır.
Yani öncelikle hedef kitlenizi doğru olarak tespit etmeniz gerekir.
Hata # 2: E-posta aboneleri toplamamak
Lütfen bu uyarıyı çok dikkate alın:
Sitenizi ilk kurduğunuz andan itibaren, E-Posta aboneleri toplamaya başlayın.
Bir blogger için en büyük hatalardan biri de, e-posta aboneleri toplamamak dır.
Google sürekli algoritma değişiklikleri yapmaktadır. Bu değişiklikler sitenizin sıralamasını değiştirebilir. Değişim çoğunlukla sıralamada kaybetmek, geriye düşmek olarak görülür.
Kalıcı ve sürekli bir trafik kazanmak için E-Posta listeleri oluşturmak olmazsa olmazdır. Bu nedenle mutlaka e-posta üyesi toplamayı ciddiye almalısınız.
OptinPoint # MailFit # Mailbox Marketing # Optnl Ninja Bundle eklentileri, WordPress kullanıcıları için önerebileceğim, son derece kaliteli ve hepsi bir arada eklentiler dir.
Şunu unutmamak gerekir. Bir sitenin ne kadar büyük olduğunu nereden anlarsınız?.
Email listesi ne kadar büyükse, o site o kadar büyüktür.
E-Posta listeleri oluşturmanın kolay olmadığını biliyorum. Ayrıca bunun ziyaretçilerinizi rahatsız edeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Ama bunun için endişelenmeyin. Bu konuda da detaylı bir makale hazırlığı içerisindeyim. Böylesine önemli bir konuyu bir kaç kelime ile atlamak olmaz.
Hata # 3: Blog yazısını sadece yayımlamakla yetinmek
Kaliteli ve detaylı bir içerik, başarılı bir blog için şarttır. Ancak trafik kazanmak için tek başına yetmez.
Yeni bir yazı yayımladığınızda, temel olarak yapılması gereken bazı şeyler vardır.
Abonelerinize e-posta ile gönderin
E-posta aboneleri toplamanın ne kadar önemli olduğunu söyledik. Bir yazı yayımladığınızda bundan abonelerinizi mutlaka haberdar etmelisiniz.
Bağlantılı blogları pingleyin
İçeriğiniz diğer bloglara bağlantı içeriyorsa, bu blogları haberdar edin. Niş dahilindeki bloglarla yakın ilişkiler içinde olmak siteniz için her zaman faydalıdır.
Sosyal ağlarda paylaşın
Sitenizi sosyal ağlarda tanıtmak çok karmaşık gibi gelebilir. Ama o kadar da zor değildir. Bunu yaparken Çok agresif bir reklam kampanyası yönetir gibi yapmamaya dikkat edin.
Sosyal ağlardan hangilerine daha hakimseniz, özellikle ona yönelin ve düzenli olarak içeriğinizi paylaşın.
Facebook reklamları yayımlama
İçeriğin tanıtımında en etkin yollardan biridir Facebook reklamları. Diğer reklam gösterme alternatiflerinden çok daha etkili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Reklam yayımlama aşamasına gelmeden önce, içeriğinizin belli bir oranda oluşturulmuş olması önemlidir. Çünkü yeni takipçiler kazanmaya yetecek düzeyde içeriğe sahip değilseniz, reklamların geri dönüşü pek istediğiniz düzeyde olmayacaktır.
Hata # 4: Çok fazla açılır pencere ve afiş kullanmak
Blog yazarları için en acınası hatalardan biri de, aşırı popup ve reklam kullanmaktır.
Bir blog sitesi kendi kendine yetebilmeli dir. Bunun için kazanması gerekir. Ama kazanmak için aşırıya kaçmanız gerekmez. İnsanların gözüne sokarak para kazanamazsınız.
Popuplar, bir ürün satmanın yada abone toplamanın çok önemli bir parçasıdır. Bunu kabul ediyorum. Hatta artışın %400 – 500 oranlarında olacağını da kolaylıkla söyleyebilirim.
Popupların başarısı inkar edilemez. Bu nedene bir çok site bu başarıyı kazanca çevirmek için popup kullanmaktadır. Bir banner yerine, popup reklam kullanmak, tıklanma oranlarını arttırmaktadır. Ama nereye kadar?..
Sitenizde önceliğiniz, kullanıcı deneyimini ön planda tutmak olmalıdır. Aşırı derecede popup ve reklam kullanmak, kısa sürede büyük trafik kaybı yaşamanıza neden olacaktır.
Bundan önceki bir sitemde, popup reklamlar kullanmaya başladıktan sonra, tıklama oranlarında %700 lere kadar varan bir artış sağladım. Fakat kısa süre sonra dibe vurdum. Çünkü en önemli şeyi gözden kaçırmıştım. Kullanıcı deneyimi ni…
Bu nedenle popup kullanımını çok dikkatli biçimde yapmanız gerektiğini unutmayın. Mümkün olduğunca az ve etkin bir biçimde kullanın.
Hata # 5: Her şeyi yalnız yapmak zorunda olduğuna karar vermek
Blog yazarları için tükenmişlik problemi yaşamalarına neden olan, önemli bir hatadır.
Her şeyi yalnız başına yapmak zorunda olduğunu düşünmek, başlangıç da çok normal sayılabilir. Ancak bir süre sonra işlerin böyle yürümek zorunda olmadığını anlamanız gerekir.
Sitenizi beslemeye ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına yeterli düzeyde cevap vermeye mecbursunuz. Bunu yapmak için tek başına yeterliyseniz sorun yok. Fakat yetemediğiniz yerde, daha profesyonel düşünmelisiniz.
Blogunuzun büyümesinin önüne geçmemek için, bazen serbest çalışanlar dan, arkadaşlarınızdan, yada misafir blog yazarlarından yardım alabileceğinizi bilmelisiniz.
Hata # 6: Önce başlayayım sonra düzenlerim diye düşünmek
Blog yazarları ne yazık ki bu hataya fazlaca düşmektedir.
Önce bir blog başlatmak, ve başlangıç da sadece yazmayı düşünmek. Mantıklı gibi görünebilir.
Ama değil.
Sitenizi kurduğunuz andan itibaren, tasarımınız, site hızınız, içeriği sunuş biçiminiz… hepsi mükemmel olmak zorundadır.
Siz hiç bir bisküvi markasının, önce piyasaya sürelim, tutulursa şeker ekleriz dediğini duydunuz mu?.
Blog sitenizi sürekli geliştirmek, yenilemek olmazsa olmazdır. Başlangıç dan itibaren sürekli bu konuya dikkat etmelisiniz.
Bir blog sitesi için tema arayışı içindeyseniz, SEO dostu, hızlı ve modern tasarıma sahip olan öneri listemize bakabilirsiniz.
Hata # 7: Bir para kazanma planı olmadan blog başlatma
Her blog mali açıdan kendi ayakları üzerinde durabilmelidir.
Bir blog sitesi başlatmak için ortalama maliyet ne kadardır?.
Profesyonel düşünenler için bir maliyet çıkaralım.
Hosting ve Domain | Sınırsız paket ortalama 150 – 200 tl. |
Premium Tema | 150 – 3.000 tl. |
Premium eklentiler | 50 – 200 tl. |
CDN ve ekstralar | 100 – 200 tl. |
Yani özetle, para kazanmayı amaçlayan bir blog sitesi için, ortalama 450 ile 3.600 lira gibi bir para harcamak gerekiyor.
Bu kalemlerden hepsini edinmeye gerek olmayabilir. Ama hosting ve tema maliyeti mutlaka olacaktır. Buda en az 300 lira eder.
Daha azını düşünüyorsanız, blog sitenizden para kazanmayı da düşünmeyin.
Blog sitenizden yüksek karları hedeflemiyor olsanız bile, sitenizi ayakta tutmak, ve sürekli gelişimini sağlamak için, minimum düzeyde de olsa bir kar elde etmelisiniz.
Üstelik bir blog, daha fazla gelir elde etmek için mükemmel bir araçtır. Peki siz neden bundan faydalanmayasınız?.
Blog sitenizden para kazanmanın, hatta sadece blog yazarak hayatınızı devam ettirmenin mümkün olduğunu unutmayın. Özellikle satış ortaklığı sistemi ile blog sitenizden para kazanabilirsiniz.
Bir blog başlatmadan önce, mutlaka para kazanmak için bir planınız olsun.
Blog yazarlarının yaptığı hatalardan bazılarını artık biliyorsunuz. Bu hatalardan birini yada bir kaçını sizde yapıyorsanız, mutlaka düzeltmeyi düşünün.
1.000 kelimelik bir blog yazısını yazmak için minimum 1 saat harcamanız gerekir. Bu emeğinizin karşılığını almak elbette sizin hakkınız dır. Ancak bunun için doğru hareket etmek gerekir.
Blog yazmak gerçekten önemli ve zor bir iştir. Eğlence olsun diye bir blog başlatmışsanız size söyleyecek sözüm yok. Ama profesyonel olarak blog yazmak itiyorsanız, önemli hatalardan kaçınmanız gerekir.
Cok güzel bir yazı olmuş emeginize sağlık. Çok bilgilendirici bir makale olmuş. Dediğiniz gibi hedef kitle çok önemli…. birden şunu sormak istiyorum. Blogspot üzerinden para kazanilabilinir mi acaba? Eğer kazanilirsa neler yapılması gerekir?
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Blogspot yada herhangi bir ücretsiz platform ile para kazanmak elbette mümkün. Fakat her anlamda kontrol sahibi olmadığınız için, vede domain uzantısı güven konusunda sıkıntılar doğuracağı için bu biraz zor.
Şöyle düşünün:
Hiç viral olmuş blogspot uzantısına sahip site var mı?.
Bu tür platformlar için AdSense reklamları ile ufak paralar kazanmak mümkün, fakat profesyonel manada bu imkansıza yakın.